IRSKÝ MECH

Možná jste si všimli, že se poslední dobou v mých zákuskcích stále častěji objevuje Irský mech (především v "piškotových" odlehčených dortech). Pro ty kdo ho neznáte sem vkládám pár základních informací, abych se nemusela stále opakovat.
Irský mech je mořská řasa, která se v hojné míře vyskytuje v moři okolo Irska, proto Irský mech. Tato řasa po namočení nabobtná a vytvoří rosolovitou hmotu- želatinu, která má skvělé využití v raw kuchyni a to především jako částečná náhrada kokosového oleje. I.m. Je bohatý především na kolagen, ale i vápník, síru, jód, draslík,... Má blahodárný vliv na zdraví a ke všemu se s ním dá parádně kouzlit v raw zákuscích.
Pokud byste se chtěli dozvědět víc podrobností, mrkněte se na LAHODNÝ BLOG (viz odkaz níže), kde najdete i zajímavé recepty a další možnosti jeho využití.
https://blog.lahodnosti.cz/znate-irsky-mech-dokonala-vychytavka-do-zive-kuchyne-podle-markuse-rothkranze/ 

Před namočením  

Cca 2 hodiny po máčení  

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
JÁHLY
Jáhly jsou loupaná semena prosa, která neobsahují lepek. Mají vynikající výživové vlastnosti  a jsou výborné jak nasladko (kaše, jáhelník,..) tak naslano (nákyp s hlívou,..)
V jáchlách se vyskytují mimo jiné tyto cenné látky:
Vláknina – 100 g jahel obsahuje okolo 4 g vlákniny. Vláknina je nestravitelnou látkou, která má blahodárné účinky na organismus, nejen na trávicí systém. Její využití při hubnutí je naprosto zásadní neboť snižuje glykemický index potravin, zpomaluje vstřebávání glykogenu, způsobuje rychlejší zasycení a oddaluje pocit hladu.
Fosfor – tento minerální prvek je přítomen v kostech, kloubech či zubech a podílí se na tom, aby byly pevné a zdravé. Fosfor také pomáhá k účinnějšímu uvolňování energie ze stravy. Optimální denní dávka pro dospělého člověka se pohybuje okolo 550 mg. Příliš velké množství fosforu však způsobuje ztráty vápníku.
Hořčík – magnesium je velmi zdatný bojovník s nadváhou. Pozitivně působí na metabolismus a také na účinné využití energie z potravin. Optimální dávka se pohybuje okolo 300 mg za den.
Draslík – draslík je jedním z nejdůležitějších minerálů pro sportovce, neboť přeměňuje cukr na glykogen (tedy zdroj energie uložený ve svalech), dále draslík pomáhá bojovat proti nebezpečí vysokého tlaku a srdečních chorob a také odplavuje z těla škodliviny.
Vitamíny skupiny B – jáhly jsou bohatým zdrojem vitamínů skupiny B, které jsou nesmírně důležité pro zdraví celého organismu a mají v těle bezpočet funkcí. Například zajišťují správné fungování metabolismu, zdraví nervové soustavy apod.
A to není zdaleka vše. Jáhly obsahují také například měď, železo či zinek i další užitečné látky, které z této potraviny dělají vynikající volbu pro racionální jídelníček.
Jáhly patřily v Evropě k nejzákladnějším surovinám. Staří Řekové a Egypťané z nich dělali například chléb či pivo, u starých Slovanů pak sloužily k výrobě různých kaší a polévek.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
LECITIN
Možná jste zaznamenali, že jsem začala experimentovat s lecitinem, konkrétně pak se slunečnicovým lecitinem. Lecitin se v potravinářství běžně používá především jako emulgátor (umožňuje pojit tuky a vodu). Já ho používám hlavně proto, že mi umožňuje snížit množství tuků v krémech o celou 1/3 oproti původní receptuře, což je u raw zákusků z mého pohledu důležité, protože jsou obecně díky ořechům dost tučné.
Lecitinu se nemusíte bát, není to látka zdraví škodlivá, naopak je velmi důležitý pro správnou funkci těla. Lecitin je součástí  buněčných membrán a najdete ho v játrech, nervové tkáni, plicích a ve svalové tkáni. Nachází se i v rostlinách a řasách. Největší zásobárnou lecitinu jsou játra, vaječné žloutky a sójové boby. Dále se nachází v olejnatých semenech (slunečnicová semínka), za studena lisovaných olejích,...
Lecitin má velký význam pro správné fungování těla. Mimo jiné dokáže rozpouštět škodlivý LDL cholesterol, který pak snadno projde cévami a tak se v nich neusazuje.  Dokonce umí rozpouštět již vzniklé tukové a cholesterolové usazeniny. Je důležitý pro správnou funkci mozku,...
Protože nepovažuji játra, vejce a ani sóju za příliš zdravé potraviny  a ani jedno z toho sama nejím, rozhodla jsem se do svých zákusků používat slunečnicový lecitin.
Rozhodně se nemusíte lecitinu bát, předávkování nehrozí, opak je pravdou (-:
Pokud byste se chtěli dozvědět ještě více o lecitinu, mrkněte se třeba sem https://www.lecitinprozdravi.cz
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

FRUKTÓZA versus GLUKÓZA

Jak je to vlastně s tím ovocem, tloustne se po něm, když obsahuje fruktózu?  Poslední dobou se vyrojily spousty článků o tom, že by se to nemělo s ovocem přehánět, že se po něm tloustne a že je dokonce nebezpečné, protože když budeme ve stravě přijímat mnoho fruktózy, tak nám můžou dokonce ztučnět játra.... Jak to tedy je?

Kde se fruktóza vyskytuje?
Fruktóza je přirozeně obsažena v ovoci, medu apod. Odtud však žádné nebezpečí nečíhá, zvláště pokud je ovoce a med součástí jinak vyvážené stravy. Naši předkové samozřejmě fruktózu přijímali, ale pouze v ovoci a zelenině, kde je vláknina, která zpomaluje nástup fruktózy a tomu zpomalenému nástupu naše tělo může čelit.  Fruktóza je dnes ale úplně ve všem, těžko jí tedy objevit.  Protože je tak levná a 200x sladší než glukóza, tak se jí všechno sladí. Vysoký obsah fruktózy je v ovocných džusech a slazených nápojích, ochucených minerálkách, ale vyskytuje se také v jogurtech, pečivu, sušenkách, tyčinkách, ale i slaných krekrech a ve většině průmyslově vyráběných potravinách. A tak se vytváří velmi podobná závislost jako ta na alkoholu.
 
Fruktóza versus glukóza
Metabolismus je u obou cukrů zcela odlišný glukózu mohou totiž spalovat buňky v celém těle, ale fruktóza, protože nepotřebuje inzulin, jde přímo do našich jater. A v našich játrech je jí obrovské množství, takže enzymy ji nestihnou zpracovat. A fruktóza se pak mění na tuk. Zvyšuje také množství tzv. viscerálního tuku.  Viscerální tuk je uložen mezi orgány. Pokud je zmnožen nad jistou hranici, zvětšuje objem břicha a obvod pasu. Tento tuk uvolňuje hormony a ovlivňuje metabolismus, takže výsledkem je zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění, diabetu mellitu II. typu a u žen rakoviny prsu. Pokud tedy přijímáme fruktózu, přijímáme vlastně tuky. Zatímco glukóza se spálí a přemění na tuk jen z 5 %, fruktóza se přemění na tuk ze 40 %. Ukládání tuků z fruktózy v játrech vede k jejich poškození. Dochází k jejich zvětšení a ztučnění a výsledkem může být i zánět jater. Nadměrný přísun fruktózy vede také ke snižování citlivosti k inzulinu a k poruchám jeho sekrece. Výsledkem tak může být i rozvoj obávané cukrovky.
 
Závěr
Abychom ze stravy odstranili zbytečnou fruktózu, není zapotřebí se vyhýbat ovoci. Naopak je nutné ho ve stravě zachovat. Vyhýbat bychom se měli výrobkům, do kterých je jako sladidlo přidávána. Sacharidy přijaté v ovoci jsou méně rizikové, než z výrobků obsahující fruktózový sirup. Regulaci fruktózy lze provést z jiných zdrojů, obvykle potravin, kterým se vyznavači zdravého životního stylu sami vyhýbají.

 

V tomto článku jsem čerpala z informací volně dostupných na internetu. V mojí stravě převládá ovoce, především jablka a banány, ty mám nejraději, jím je v podstatě na kila. Nemám pocit, že bych po ovoci tloustla. Asi to bude tím, že jsem na raw stravě a tak přijímám fruktózu v jejím původním stavu, tedy jako součást ovoce (-:  

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

LNĚNÉ SEMÍNKO

Možná jste si všimli, že do základu většiny korpusů nepoužívám ořechy, ale semínka. Důvod je jednoduchý, semínka jsou dietnější, lépe stravitelná, zejména pak v kombinaci s ovocem, zdraví prospěšná a v českých zemích se pěstují od nepaměti. Kromě hnědého a zlatého lnu, používám i pohanku, ale o té jindy.

Dnes jsou všeobecně známy účinky lnu při zvyšování činnosti střev, odstraňování zácpy nebo zastavení průjmu, při zánětu žaludku a žaludečních vředech. Je méně známo jeho blahodárné působení i proti rakovině. Autorem jednoho z velice důležitých a fatálních medicínských objevů 20. století v roce 1951 je německá biochemička Dr. Johanna Budwigová, patřící mezi významné evropské autority v oblasti tuků a výživy (byla 7x nominována na Nobelovu cenu). Více informací naleznete například zde https://www.uspesna-lecba.cz/lnene-seminko.

Len obsahuje v první řadě obrovské množství vlákniny, dále omega 3 mastné kyseliny, bílkoviny a velké spektrum vitamínů a minerálních látek (vit. B, C, E, železo, draslík, vápník a hořčík).

Co len léčí
  • žaludeční problémy (záněty, vředy, ...) - len vytváří při kontaktu s vodou sliz, který v žaludku a střevech vytváří ochranu, která stěny orgánů chrání a urychluje následnou regeneraci
  • zácpa - opět poděkujmě slizu, který působí stejně jako např. výše zmiňované psyllium. Váže na sebe škodlivé látky, které vyvede z těla ven. 
  • prevence proti virovým onemocněním - len obsahuje fytochemikálie, které mají antivirové účinky.
  • zvyšuje pružnost šlach a odolnost kloubů
  • snižuje vysoký krevní tlak 
  • snižuje vysoký cholesterol
  • působí jako prevence proti rakovině
Recept na sirnou patlaninu  
100 g tvarohu + 100 ml lněného oleje se pořádně rozmixuje a pak se přidá lněné semínko ( které já umelu v kávomlýnku)
Do této směsi můžete vmíchat med, skořici,... co má kdo rád, banán na kolečka, rozinky, ořechy,... a nebo na slano s utřeným česnekem, pažitkou,..

Je velice důležité použít kvalitní lněný olej. Za sebe doporučuji firmu AGRO-EL Znojmo ( https://www.agro-el.cz/eshop/lneny-olej/, lisují  vždy čerstvý .
Důležité je skladovat jej na chladném a tmavém místě, nejlépe v lednici . Pokud ho máte víc, rozlejte ho do menších skleniček a dejte do mrazáku. Vyndejte vždy jen jednu skleničku, kterou co nejrychleji zkonzumujete.
Lněný olej má velmi vysoký obsah polynenasycených mastných kyselin (asi 70%) a proto je velmi choulostivý k oxidaci. Za normální teploty se na vzduchu rychle kazí, což se projeví zhořknutím. Je bezpodmínečně nutné, používat jenom olej za studena lisovaný. Oleje, které prošly při výrobě tepelným procesem, spíše zdraví poškozují, než prospívají.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ARAŠÍDY

Arašídy, někdy nazývané také buráky, nepatří mezi ořechy, ale mezi luštěniny. Jedná o velmi energetickou potravinu. Ve 100 g je 590 kcal, 26 g bílkovin, 47 g tuků a 16 g sacharidů. Jsou bohatým zdrojem bílkovin. Ačkoliv je tuk z větší části nenasycený, neměl by se příjem arašídů přehánět.

Arašídy obsahují  celou škálu vitamínů a minerálů, které potřebujeme pro regeneraci, svalový růst, hubnutí či antioxidační působení. Obsahují velké množství hořčíku, jehož nedostatkem trpí většina lpopulace. Dále v arašídech nalezneme vápník, železo, fosfor, mangan, měď, antioxidačně působící selen se zinkem, který má navíc vliv na hladinu testosteronu. Z vitamínů pak buráky obsahují ve větším množství další antioxidant, kterým je vitamín E. Poměrně hojně se v této potravině nachází vitamíny skupiny B, a to zejména Niacin, Thiamin a kyselina listová. Nelze zapomenout ani na vysoký obsah vlákniny, které arašídy obsahují až 8 g.

Proč jíst arašídy

  • Podporují trávení
  • Normalizují hladinu cukru v krvi
  • Doplňují dobrý cholesterol do těla
  • Odstraňují špatný cholesterol z cév
  • Podporují růst svalové hmoty
  • Udržují zdravý nervový systém
  • Zlepšují funkci mozku

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PROČ NAMÁČÍM OŘECHY A SEMÍNKA

Inhibitory enzymů v ořechách a semínkách

Syrové ořechy a semena, obsahují  kyselinu fytovou a inhibitory enzymů. Kyselina fytová je biologicky nezbytná pro rostliny, protože pomáhá chránit ořechy nebo semena, dokud jsou ve správných růstových podmínkách a může dojít ke klíčení. Tyto inhibitory enzymů brání semenu v předčasném klíčení, ale u lidí mohou způsobovat problémy s vázáním živin v těle a drážděním trávicího systému.

Jak namáčet semena a ořechy

Existují dvě části namáčení semen a ořechů: teplá voda a sůl. Teplou vodou se neutralizuje mnoho inhibitorů enzymů a zvyšuje vstřebatelnost mnoha živin, zejména vitaminů skupiny B. Sůl pomáhá aktivovat enzymy, které deaktivují inhibitory enzymů obsažených v ořechách. Během 7-24 hodin (v závislosti na druhu semene, ořechu) se většina z inhibitorů enzymů rozpadne. V této chvíli je možné začít se sušením, které vrátí semenům a ořechům jejich původní křupavost.

Jak na to?

Nalijte teplou vodu do vhodné nádoby a přidejte sůl. Nechte sůl dobře rozpustit. Pak přidejte ořechy nebo semena a ujistěte se, že jsou všechna dobře ponořená. Nádobu nechte odkrytou na teplém místě (nedávejte do chladničky) po dobu alespoň 7 hodin, nejlépe přes noc. Poté ořechy, semena dobře propláchněte přes cedník a rozprostřete na tác a usušte v sušičce při teplotě do 42°C ( pokud netrváte na raw kvalitě, můžete sušit v troubě za vyšších teplot). Tento krok je důležitý, protože veškerá zbývající vlhkost může způsobit plíseň.
 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

KONOPNÁ SEMÍNKA/ KONOPNÉ MLÉKO

 

Jedná se o neuvěřitelně chutná a zdravá semínka technického konopí, která neobsahují žádné THC. Zato obsahují vysoké procento kvalitních bílkovin a velmi žádané mikroprvky. Jemná oříšková chuť je jako stvořená k výrobě rostlinných mlék. Navíc nápoj příznivě ovlivňuje mozek a paměť a pomáhá regulovat hladinu cholesterolu. Semínka neobsahují lepek, zato dodají tolik živin, že jsou ideální potravinou pro zimní období, když po ruce není tolik ovoce a zeleniny.

Recept na konopné mléko

Na 1,5 l konopného mléka budete potřebovat:

hrst neloupaných konopných semínek (asi 1/2 šálku)
3-4 šálky vody
na přislazení banány, datle nebo med
na dochucení můžete použít špetku skořice, vanilku,...špetku himalájské soli ( nemusí být)

Postup:  semínka namočte alespoň na 24 hod, nejlepší je ale počkat, až některá semínka prasknou a objeví se malé klíčky. V tomto případě je nejlepší udržovat semínka v lednici. Nezapomeňte alespoň 2x za den vyměnit namáčecí vodu za čistou. Když jsou semínka dostatečně namočená, vodu slijte, semínka propláchněte a vložte do mixovací nádoby, vlijte vodu a  semínka důkladně rozmixujte. Poté vezměte jemné sítko nebo látku, přes kterou mléko přeceďte. Mléko vraťte do vypláchnutého mixéru a přidejte banán, datle, med, skořici nebo vanilku,... prostě dochuťe tak jak to máte rádi.

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

NĚCO MÁLO O MÁKU

Mák patří mezi výživné a nutričně velmi cenné potraviny. Semena máku obsahují 20 % bílkovin, 40 – 50 % tuků a skoro 5 % vlákniny. Mák patří mezi velmi zdravé kalorické potraviny, 100 g máku obsahuje zhruba 2150 kJ. Z vitamínů je hojně zastoupen vitamín E, který má nezastupitelné místo v prevenci srdečně-cévních onemocnění, je důležitý pro mužskou i ženskou plodnost. Vitamín E dále mírní negativní příznaky menopauzy a udržuje pokožku zdravou a pružnou.

Ještě zajímavější je však rekordní obsah vápníku, který strčí mnohonásobně do kapsy mléko i výrobky z něj. 100 g máku obsahuje až 1400 mg vápníku (více než je doporučená denní dávka)! Stejné množství středně tučného bílého jogurtu nabídne pouhých 160 mg, tučný tvaroh 360 mg a oblíbený eidam okolo 800 mg vápníku. (Obsah šťavelanů, které v některých rostlinných zdrojích vápníku zhoršují jeho vstřebávání, není u máku pravděpodobně příliš významné.)

Kromě vápníku je v máku přítomné i značné množství u žen často deficitního železa; 100 g poskytne přes 10 mg, což zhruba odpovídá doporučené denní potřebě (14 mg u dospělého). Dalším významným a hojně zastoupeným prvkem je hořčík. 100 g máku obsahuje až 400 mg hořčíku, což lehce přesahuje doporučenou denní dávku pro dospělého (375 mg).

Vzhledem k tomu, že vápník, hořčík i železo patří mezi často deficitní minerální látky se zvláštním významem pro ženy, může být mák jejich skvělým přírodním zdrojem. Pozor, mák je nutné kvůli využitelnosti obsažených látek konzumovat pomletý! Skvělým doplňkem stravy je také za studena lisovaný makový olej, ten obsahuje všechny zmíněné vitamíny a minerály.

A teď k tomu nejdůležitějšímu. Proč už mák nechutná jako dřív? 

Když jsem si poprvé dělala makové mléko, ( z máku koupeného v nejmenovaném obchodním řetězci)  chutnalo tak nějak divně, zatuchle, jako by byl mák starý. Koupila jsem tedy nový balíček, tentokrát ve zdravých potravinách. Moc jsem si nepomohla, výsledek byl stejný. Když mi manžel po čase dovezl mák ze sadů Schwarz, kam jezdíme pro jablka a já z něj připravila makové mléko, byla jsem velice překvapená jeho lahodnou, jemnou chutí. Zjistila jsem, že je to mák od pěstitele z Jižních Čech. Začala jsem se pídit, proč je mák zakoupený přímo od pěstitele o tolik lepší . Netrvalo dlouho a na internetu jsem narazila na několik článků, týkajících se právě problému s chutí máku a jeho kvalitou, která se v posledních letech výrazně zhoršila.

Tady je odpověď ( připojuji výňatek z článku na internetu)

* Jaký mák se v Česku pěstuje?
V Čechách je povoleno pěstovat pouze potravinářské odrůdy máku. Má málo morfinu a alkaloidů, takže se skoro nevyplatí z nich získávat látky pro farmaceutický průmysl. Výkupní cena je tak nízká, že se makovina většinou zaorává.

* Takže na českém makovém poli se nedá zdrogovat.
Morfin je v tobolce v obalové vrstvě a v kousku stonku a je ho tam poměrně málo. V semeni není vůbec. Ale existují morfinové odrůdy, které se pěstují například ve Francii nebo ve Španělsku, kde je naopak semeno odpad. A už se samozřejmě našli spekulanti, kteří tento odpad vozí k nám jako potravinářský mák.

* To opravdu máme v buchtách mák z morfinových odrůd?
Ano, je to pravděpodobné, dováží se k nám čím dál víc. Nejdříve to bylo pár set tun, minulou sezonu už přes čtyři tisíce. Od loňského srpna do letošního ledna už je dovezeno přes tři tisíce tun, takže zřejmě letos padne nový rekord.

* Obsahuje tedy nějaký morfin?
Přesně tak. Tento mák nemá žádnou vůni, není sladký a obsahuje hodně morfinu. Hranice je 20 miligramů na kilogram semene, při testech na České zemědělské univerzitě v Praze-Suchdole našli v kilu 150 až 250 miligramů. Dovozová cena je směšná, tento mák se pak přimíchá do našeho, tím se množství morfinu sníží a samozřejmě podstatně se sníží cena.

* Pod značkou Český mák?
Samozřejmě, deklaruje se to jako původ Česká republika. Cena je hluboko pod jedno euro. Naši odběratelé pak tlačí na nás, abychom zlevnili makové náplně, když je mák tak levný. To je začarovaný kruh.

* Jak z toho ven?
Snad to nebude muset padnout úplně na hubu. Ale možná to skutečně skončí, až když překupníci nebudou mít morfiový mák čím ředit. Pak to přestane být zajímavé a vrhnou se na jiný byznys. Doufám, že se dřív podaří zlepšit legislativa, která tyto spekulace znemožní.

Krátce řečeno, český mák obchodníci míchají s průmyslovým mákem, který byl vyšlechtěný pro farmaceutický průmysl a dováží se k nám především ze Španěska. Důvodem je jak jinak vyšší zisk.  Chuť je odporná, zatuchlá, po myšině. Nejen že se to nedá jíst, ale nízká cena průmyslového máku ničí české pěstitele.

Rada na závěr

Pokud si chcete pochutnat na makovém mléce a nebo třeba na makových buchtách, kupujte mák přímo od českých pěstitelů (-: